El certamen de Sant Guim de Freixenet es recupera en la 25a edició després de dos anys marcats per la pandèmia

La Fira de l’Ou de Sant Guim de Freixenet va recuperar ahir la seua màxima esplendor després de dos edicions marcades per la pandèmia de la Covid. I ho va fer en una edició molt especial, ja que el certamen d’aquesta localitat de la Segarra complia el 25 aniversari. Per commemorar aquesta efemèride, van dissenyar un ou gegant que van decorar els més petits i van firmar les autoritats participants. L’alcalde, Francesc Lluch, va explicar que “a partir d’ara cada edició decorarem un nou gegant que exposarem en un punt del poble”. Aquest primer es veurà a l’edifici del Sindicat.

Els Ous de Plata de la 25 edició de la Fira van ser per al periodista Manel Alías, per les seues cròniques després de la invasió russa a Ucraïna. Lluch va posar en relleu “la informació lliure, justa, veraç i equilibrada” que oferia Alías, “posant en risc la seua pròpia integritat física”. L’homenatjat va destacar que amb la guerra va valorar fets com les fires: “Celebrar és extraordinari perquè algú pot arribar i robar-t’ho.” En aquest sentit, va recordar que quan cobria el conflicte bèl·lic veia “pobles on no hi havia ningú, tothom era sota terra, i els principals edificis estaven enderrocats i destruïts per una guerra absurda”.

El consistori va aprofitar la fira per rendir un reconeixement a Jesús Alonso, metge del poble durant els últims 38 anys, que es jubilarà aquest mes de juliol vinent. Així, el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé-que va inaugurar el certamen-, va fer extensiu aquest reconeixement a tot el sector sanitari. Solé també va fer referència a l’Agenda Rural amb 982 accions que tenen per objectiu evitar el despoblament rural. Val a destacar que, en els dos últims anys, Sant Guim de Freixenet ha guanyat 120 habitants, un fet que l’alcalde va atribuir a l’existència de serveis de qualitat i a bones comunicacions.

La Fira de l’Ou va comptar amb 60 parades, 20 de les quals de comerços locals. Els visitants van ser obsequiats amb 18.000 ous (a mitja dotzena per persona) i 2.000 ous ferrats. El públic també va poder gaudir d’una exhibició del Ball d’Espases de Cervera.