24 de gener de 2022 – Un total de 400 persones, han participat a les activitats de tasts, degustacions i maridatges de productes de proximitat, organitzades a l’estand Aliments del Territori i Tu, de la Diputació de Lleida. De les quals 220 procedents de la demarcació de Barcelona, 150 de Lleida i 30 de la resta de Catalunya.

El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de Diputació de Lleida, Carles Gibert ha participat aquest diumenge en la cloenda de la 59a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, a les Borges Blanques. L’acte de cloenda s’ha dut a terme a l’Espai Gastronòmic del Pavelló de l’Oli i, a més de Carles Gibert , hi han intervingut la cuinera i empresària catalana Teresa Carles, pionera de la cuina vegetariana a Catalunya a través del grup Teresa Carles, Núria Palau, alcaldessa de les Borges Blanques i presidenta del Patronat Fira de les Garrigues, el director de serveis territorials del departamento de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya per Lleida Joan Segura i Jaume Seitó, president del Consell Comarcal del Segrià.

Carles Gibert ha destacat la importancia de les noves tecnologies també en aquest àmbit que en un futur ens ajudaran a ser més “beneficiosos i profitosos”.

La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, en la seva tasca de suport i promoció als ens locals del territori, durant la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, ha impulsat la xarxa ‘Aliments del territori i tu’ amb l’objectiu de donar a conèixer i potenciar la compra d’aliments locals i de qualitat del territori. Una eina que té els objectius d’augmentar la comercialització dels productes locals i de proximitat posant en valor el sector agroalimentari del territori i identificar els productes lleidatans en els establiments de distribució.

Cal destacar que de la vuitantena d’expositors (30 vinculats al sector de l’oli d qualitat verge extra, i 49 vinculats a la resta de la indústria agroalimentària de proximitat), que han participat en aquest certamen, el 70% formen part de la Xarxa d’Aliments Territori i Tu, impulsada per la Diputació de Lleida.

La Xarxa d’Aliments Territori i Tu, amb prop de 400 productors i restauradors fan possible la materialització d’aquesta iniciativa de desenvolupament rural a través de la promoció de productes amb el suport dels consells comarcals i el Conselh Generau d’Aran. En aquest sentit, i per tal de fer visible els productes de proximitat, durant els tres dies de Fira, l’estand de la Diputació de Lleida, ha acollit diferents activitats,  entre  tasts, degustacions i maridatges de productes de proximitat, en els que han participat un total de 400 persones, de les quals 220 procedents de la demarcació de Barcelona, 150 de Lleida i 30 de la resta de Catalunya.

Maridatges amb oli, tallers gastronòmics per a infants, degustacions de diferents panadons artesanals, demostracions culinàries, tasts i maridatges de productes agroalimentaris i tasts guiats de vins, de pa de ronyó, de cava, de tapes i una acció final de tast i degustació de plats elaborats pels cuiners/xefs dels restaurants amb el nou distintiu “Restaurant Verge Extra” i participants de la Mostra Gastronòmica de les Garrigues següents: La Placeta (Arbeca), amb Jaume Culleré; Hostal Benet (les Borges Blanques), amb Xavier Benet; i Els Fogons de la Carme (Cervià de les Garrigues), amb J. Miguel Guilarte. També destacar la demostració i tast d’oli Terrall, de la cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques, a càrrec del xef Pep Moreno, del restaurant Deliranto (Salou), amb una estrella Michelin 2020.

La 59a edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues va estar inaugurada  per la Consellera de Drets Socials, Violant Cervera, en un acte en què també hi va participar el president de la Diputació, Joan Talarn. La fira s’ha celebrat durant tres dies amb vuitantena d’ expositors que han ocupat entre tots una superfície de més de 5.000 metres quadrats.

Aquest any s’ha recuperat la modalitat presencial i s’ha mantingut el format telemàtic, després de l’edició virtual de l’any 2021. Els visitants d’arreu del món que han utilitzat  el format telemàtic, han pogut accedir als comerços electrònics dels diferents expositors, ja que la pàgina disposa de versions en català, castellà, anglès i francès. També en aquest espai s’han ofert diferents materials com, vídeos promocionals. Aquesta fira és un dels millors aparadors per presentar les novetats del sector oleícola i donar visibilitat als productes agroalimentaris del territori.