Les fires de les terres de Lleida i Pirineu presents en el 29è Congrés de Fires de Catalunya a Vic

L’anunci fet pel director general de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Jordi Torrades, al Congrés de les Fires de Catalunya que s’està celebrant al Seminari de Vic, ha estat ben rebut pel sector firal, que avui i demà es reuneix en la seva gran cita anual de formació i debat.

Coralí Cunyat, presidenta de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC) a més a més de glossar les fires i mercats de Vic com un referent del país, sobre les ajudes anunciades ha manifestat que: “Valorem el compromís ferm del Govern de la Generalitat amb les fires. Són molt benvingudes les ajudes anunciades que se sumen a les anteriors en època de restriccions. I si no vaig errada, Catalunya és l’única comunitat autònoma que dona aquest suport econòmic. “

Pel que fa a la recuperació de les fires Coralí Cunyat ha insistit en el fet que “Estem en un moment de reactivació, de recuperació, d’il·lusió, de represa. A poc a poc, a finals de l’any vam començar a arrencar l’activitat de manera normalitzada i estem recuperant progressivament els esdeveniments del calendari firal de Catalunya. Alguns els hem recuperat, altres s’han quedat pel camí… però la gran majoria s’estan tornant a celebrar i hem incorporat esdeveniments nous. Continuem sent un país de fires. Les previstes per aquest any són 411, però sens dubte les superarem”

Per la seva banda, el director general de Comerç, Jordi Torrades, en la roda de premsa presentació del Congrés s’ha felicitat per una recuperació de l’activitat firal que sembla consolidar-se. En concret, Torrades ha precisat que, de moment, amb 436 activitats firals registrades aquest 2022 el volum d’aquest tipus d’esdeveniments celebrats a Catalunya “augmenta enguany un 19,1% en relació el 2021”. D’aquest total, a més, el director general ha destacat les 63 cites de caràcter estatal i internacional que acollirà el país, que representen “registres de rècord”.

En aquest sentit, i pel que fa als certàmens firals previstos a les terres de Lleida, Pirineu i Aran per a l’any 2022, a data d’avui hi ha programades 162 fires, esdeveniments que es poden consultar a la pàgina web https://guiadefires.cat que edita la Diputació de Lleida a través del Patronat de Promoció Econòmica.

Una norantena de poblacions del territori celebren enguany algun esdeveniment firal centrat en els àmbits alimentari-gastronòmic, artesania-activitat artística, agrícola-ramader, comerç i serveis, recreació històrica-tradicions, multisectorial i altres.

Es tracta de certàmens, mostres i mercats que tenen lloc a la demarcació i que reflecteixen el potencial econòmic dels municipis amb propostes, que van de la gastronomia a la promoció dels oficis, de la història i les tradicions a l’art i la cultura.

El Congrés clourà demà dijous a les dues de la tarda . Els eixos del Congrés d’aquest any són les fires i la sostenibilitat i el treball sota pressió.